Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak na výběr komponentů do PC?

Hledal jsem zde na tohle téma nějaké už založené vlákno, ale nic jsem nenašel, tak se tedy zeptám:

Poněvadž jsem pc samouk a rád bych se o tom něco dozvěděl, a zatím se v tom skoro vůbec neorientuju, tak jsem se chtěl zeptat na věci, které rozepíšu pod sebe:

1) Podle jakých kritérií si vybrat grafickou kartu (co je u grafických karet nejpodstatnější při výběru, podle čeho poznám, že je na hraní her, nebo na tvorbu grafiky)

2) Jak vybírat základní desku podle chipsetů (vím že na MB jsou důležitější věci než chipset, ale v těch už se orientuju)

3) Zdroje. Jak na na výběr zdroje s jistotou, že bude mít dostatečný výkon na napájení komponentů (s tím souvisí i to, jak zjistím, jakou ta sestava bude mít spotřebu)

4) Výběr chladiče na procesor (jak zjistím, že je pro procesor dostačující, a ten se nebude přehřívat)

5) Jak poznám, že mám např příliš dobrý procesor oproti GK a měl bych spíše ubrat na procesoru a přidat na grafiku?

6) Bedna má, nebo nemá jiný než vizuální a upevňovací význam

To je asi vše co jsem chtěl, předem děkuji za odpovědi.:-)

Předmět Autor Datum
1. podle ceny :-D, proste cim vykonejsi procesor na GK, tim drazsi karta. Napr. NVidia, mas treba GF…
RedMaX 25.03.2012 17:11
RedMaX
Obecně a zjednodušeně : 1.použité rozlišení a požadavky her, pro grafické SW opět požadavky výrobce… poslední
M-Pol 25.03.2012 17:14
M-Pol

1. podle ceny :-D, proste cim vykonejsi procesor na GK, tim drazsi karta. Napr. NVidia, mas treba GF550, GF560, ktere jsou postaveny na jadre procesoru GF114, pak mas drazsi a vykonejsi radu na jadre GF110, to je GF570 a GF580 a mezi nima jsou drobny rozdily, ze chybi dva pametovy moduly a mas deaktivovanej jeden GPU blok. Pak mas GF590, coz jsou jakoby dve GF580 spojene do jedne karty.

2. Ja teda vybiram procesor a podle toho jakej chci procesor si pak vyberu zakladni desku, rozdily mezi deskama jedny rady jsou obvykle jen v kvalite soucastek a vybaveni desky, treba je na drazsi desce 3x slot PCIe 16x a na levnejsi je 1x PCIe 16x.

3. Na to mas na netu kalkulacky, ale ze bych to nejak pocital, tak vim jakou si kupuju GK a k tomu koupim zdroj, obvykle predimenzovany, je to jedno, ceny stejne dela zase kvalita pouzitych soucastek a rozdil mezi stejne kvalitnim 600W nebo 700W je zanedbatelny.

4. Tak mas na netu testy a vyrobce pise, k cemu ten chladic je.

5. To je individualni, kdyz nehrajes hry, tak treba nepotrebujes silnou GK, ale delas treba na tom PC neco k cemu potrebujes silny procesor. Jestli to myslis na hry, tak mas zase na netu testy.

6. Tak hlavne ten upevnovaci vyznam a chladici, kdyz si koupis nabuseny komponenty a nevhodnou bednu, kde nedoazes zajistit proudeni vzduchu, tak se ti to pak bude prehrivat, ikdyz budes mit x vetraku a poradne chladice. taky se ti nektere graficke karty (ty herni) nemusi do kazde bedny vejit, takze si to pred koupi musis zmerit, lepsi vyrobci maji uvedene rozmery v datasheetu.

Obecně a zjednodušeně :

1.použité rozlišení a požadavky her, pro grafické SW opět požadavky výrobce

2.dle využití a použití (kancl,herní, OC ........

3.obecně, součtem max.TDP (W) hlavních komponent

4.dodávaný "BOX" chladiče s procesorem jsou dostačující, ovšem uřvané,
takže jiné opět dle max.W spotřeby, míry hluku, možného přetaktování procesoru

5.nejlépe v 3D testech, třeba 3D Mark 06 a porovnání bodového výsledku, s tím či oním procesorem.

6.má podstatně jiný, nejdůležitějším významem je schopnost výměny luftu/konstrukce a schopnost "pohltit" vibrace disků....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru