Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak naformátovat dva disky, Windows 7

Zdravím,

mám dotaz. Na počítači mám dva disky, jeden systémový s Windows XP a jeden s daty. Chci naformátovat oba disky a na původní systémový zároveň nainstalovat nové Windows 7, takže ve výsledku bude jeden disk, kde budou sedmičky a jeden zcela prázdný na data. Lze to provést nějak jednoduše najednou, nebo musím postupovat v několika krocích?

Když jsem totiž začal s instalací sedmiček, tak tam nějaké kolonky na formátování nebyly a hned se spustila instalace (po proklikání několika mezikroků a souhlasů). Jaký je nejjednodušší způsob řešení mé situace?

Děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Tak jsem zatím naformátoval ten druhý disk s daty. Teď zbývá naformátovat ten systémový s Windows XP…
Axolotl 29.12.2012 13:42
Axolotl
Přímo v instalačním průvodci Windows 7 můžeš formátovat disky. Dával jsi volbu při instalaci "Upgrad…
ws79 29.12.2012 13:51
ws79
Dával jsem Custom. Ale postupně mě to jednotlivými kroky dovedlo až k instalaci, o formátování tam n…
Axolotll 29.12.2012 14:15
Axolotll
Pri instalacii u vyberu disku, dole je male "advanced".
MM.. 29.12.2012 14:16
MM..
A z instalacneho DVD je nutne nabootovat, a ne spustat ho z XP.
MM.. 29.12.2012 14:18
MM..
Tak mám verzi UPGRADE. Nabootovat mi to nelze, protože v bootovacím menu mi nefunguje klávesnice a n…
Axolotl 29.12.2012 14:21
Axolotl
...takže když instalaci spustím ve Windows XP, tak nebudu mít při instalaci možnost naformátovat dis…
Axolotl 29.12.2012 14:27
Axolotl
Mozes si nabootovat z CD akykolvek live linux a tam si mozes formatovat co chces.
MM.. 29.12.2012 14:16
MM..
Tak já vážně nevím :( Když spustím instalaci v XP, tak najede průvodce, zvolím si CUSTOM a dál mě t…
Axolotl 29.12.2012 14:42
Axolotl
Nemas tam nahodou nejakou USB klavesnici..? To musis zapnout podporu v BIOSu.
Abox 29.12.2012 14:55
Abox
V tom to bylo. Díky. Klávesnici jsem vyměnil, spustil bootování, naběhla instalace a skutečně tam by…
Axolotl 29.12.2012 15:53
Axolotl
Tak je rozdil mezi plnym formatovanim a nebo pouze smazanim tabulky...
Abox 29.12.2012 15:59
Abox
Jaj...a to je zase co? ::) Měl jsem teda za to, že když dám při té instalaci, ke které jsem došel bo…
Axolotl 29.12.2012 16:08
Axolotl
cs
Abox 29.12.2012 16:14
Abox
Já jsem neinstaloval XP, ale 7, volbu typu formátování jsem tam neměl, bylo tam "formátovat a u toho…
Axolotl 29.12.2012 16:26
Axolotl
Tak jiste ze W7, ale mi slo o to, abys videl, proc se to tak rychle naformatovalo. Jaky je mezi tim…
Abox 29.12.2012 16:32
Abox
Jo ták, díky za vysvětlení. :-) poslední
Axolotl 29.12.2012 16:37
Axolotl

Tak jsem zatím naformátoval ten druhý disk s daty. Teď zbývá naformátovat ten systémový s Windows XP a zároveň na něj nainstalovat Windows 7. Jak to lze udělat jedním krokem? Při instalaci Windows 7 to totiž nedalo žádnou možnost k naformátování disku, prostě se začala dělat instalace a jen byla uvedena poznámka že některé soubory z předchozích Windows budou zachovány v té a té složce. Když instaluji nové Windows, bude disk automaticky naformátován, nebo ne? :/

Dával jsem Custom. Ale postupně mě to jednotlivými kroky dovedlo až k instalaci, o formátování tam nebyla zmínka. Pokud víš, jak na to, prosím o přesnější popis. Teď jsem ještě zkoušel to nabootovat z CD při spuštění PC, akorát když se do stanu do boot menu, tak se mi vypne klávesnice a nemůžu se z floppy disku přepnout na cd rom. Zkusím to tedy ještě klasicky přes Windows.

Tak mám verzi UPGRADE. Nabootovat mi to nelze, protože v bootovacím menu mi nefunguje klávesnice a nedostanu se šipkama na CD ROM. Když jsem to zkoušel spouštět v XP tak jsem tam v tom custom zase neviděl nic o formátování. Teď to znova zkusím. PC začal nějak stávkovat, dost dlouho nebyl signál na monitor, ale už to snad najíždí.

...takže když instalaci spustím ve Windows XP, tak nebudu mít při instalaci možnost naformátovat disk? Chci si ujasnit, o jakém instalačním průvodci se bavíme, jestli o tom, který najede při instalaci ve Windows XP, nebo o tom, který má zřejmě najet při nabootování před tím, než najedou XP.

Tak já vážně nevím :(

Když spustím instalaci v XP, tak najede průvodce, zvolím si CUSTOM a dál mě to nechá vybrat akorát disk, na který chci systém nainstalovat (C: na něm jsou XP a je zasraný špínou, které se chci zbavit, nebo D: který je čerstvě naformátovaný v prostředí XP), je tam jen jedna zmínka pod čarou, že měnit oddíly mohu restartováním z DVD. Po další akceptaci se už Windows 7 začnou instalovat s tím, že mě ještě informují o tom, že předchozí soubory budou zachovány, a to já právě nechci, kvůli nějakým virům a spywarům chci ten disk s XP naformátovat.

Když zkusím bootování pomocí F12, když najíždí PC, tak se mi objeví bootovací menu, ale po tom, co se do něj dostanu, nejde klávesnice (která šla tím pádem naposledy při tom F12). CD ROM je až asi čtvrtá možnost, na kterou pomocí šipek nenajedu, nemůžu z toho menu ani vyjet, protože ESC taktéž samozřejmě nefunguje. Počítač tedy resetuji, po dlouhých černých screenech a chybějícím signálu na monitoru nakonec zase najede.

Ještě mě napadla jedna možnost, že bych ty sedmičky nainstaloval na ten disk D: a v prostředí sedmiček naformátoval ten původní systémový disk C: a potom přeinstaloval sedmičky na C:, kde jsem je chtěl mít, protože to chci mít oddělené od ostatních dat. Jen nevím, jak je to s těmi viry apod., aby se mi to mezitím nedostalo na disk D: a byl bych tam, kde jsem byl na začátku. Navíc, když je to ten UPGRADE, tak by mě to asi už potom nenechalo, když by tam chyběla původní XP (?).

V tom to bylo. Díky. Klávesnici jsem vyměnil, spustil bootování, naběhla instalace a skutečně tam byla po rozkliknutí i možnost formátovat. Dal jsem tedy disk C: formátovat, ukázaly se přesýpačky respektive kolečko, ale trvalo to jen pár sekund, což se mi i na "pouhých" 30 GB disk zdá podezřele rychlé, tak doufám, že se to povedlo, nyní probíhá instalace. Snad se to naformátovalo a nyní se to instaluje, jinak fakt nevím, jak to naformátovat, nechtěl bych jako výsledek disk se sedmičkama a starými viry a spywary, kvůli kterým to celé dělám.

Já jsem neinstaloval XP, ale 7, volbu typu formátování jsem tam neměl, bylo tam "formátovat a u toho taková růžová (?) ikonka. Každopádně už je hotovo, kouknul jsem na disk a ze starých souborů tam na první pohled nezbylo nic, disk C: je ale zaplněn 23 GB, namísto uváděných tuším 8 GB a doporučených 13 GB což se mi zdá hodně, ale v průběhu se to aktualizovalo a stahovaly se dodatečné záplaty, tak možná proto. Teď si tam dám ESET a možná SuperAntiSpyware a uvidím, jestli tam něco z původního zůstalo.

Každopádně díky za všechny příspěvky a za to, že někdo reagoval.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru