Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak nainstalovat Windows 2003 Enterprise na SCSI disk?

Zdarec

Dostal se mi do pracek poněkud starší server.No a protože zrovna není do čeho píchnout tak jsem si řekl že se pokusím to nějak rozject,protože někdy by se to mohlo hodit.Sehnal jsem si instalačku Windows 2003 Enterprise(Samozřejmě legální)a dal se do instalace.Instalace normálně proběhla disk si to našlo zformátovalo jenže po restartu to na mě vybaflo hlášku že je problém s hardwarovou konfigirací disku a že nelze systém spustit.Docela mě to překvapilo vždyť vše fungovalo,SCSI disk je 100% v pořádku a co vím tak řadič taky.V BIOSU je nastaveno bootování z toho disku takže nevím proč to nejde :(( Nevíte někdo jak tam ten systém nahodit? :(

HW konfigurace

Intel Xeon 2.4GHZ HT
512mb DDR-266 ECC Registred
Supermicro X5SS8-GM
Maxtor ATLAS 10K IV

Předmět Autor Datum
1. co to je za řadič? 2. pokud je to raidový řadič, tak je třeba nejprve vytvořit pole. I když u tě…
touchwood 28.04.2013 21:49
touchwood
Řadič je od Adaptec AIC-7902 Dual-Channel Ultra320 SCSI ale nevím jak vytvořím RAID pole když mám je…
alcapone 28.04.2013 22:00
alcapone
V BIOSU je nastaveno bootování z toho disku takže nevím proč to nejde V BIOSe zakladnej dosky by si…
A111 28.04.2013 22:28
A111
Jo ukazuje se mi tam POST SCSI řaidče ale ta zkratka je CTRL+A ale to je vedlejší.ID0 samozřejmě má…
alcapone 28.04.2013 22:31
alcapone
Ma ten server Floppy mechaniku (A-ckovu). Nasiel som ovladac, ktory vytvori disketu pre instalaciu…
A111 28.04.2013 23:06
A111
ovladače by ale potřeba být neměly, měl by stačit generický ovladač SCSI co je přímo v instalačce Wi…
touchwood 29.04.2013 06:47
touchwood
Ovladače nejsou potřeba protože Windows disk normálně vidí,zformátují ho a nainstalují se na něj ale…
alcapone 29.04.2013 10:27
alcapone
Nechci tady "plevelit", dost možná nejde o týž věc, ale k zmínce "ovladače": Měl jsem relativně obdo…
VN 29.04.2013 22:02
VN
Problém jsi měl v tom, že v BIOSu toho řadiče jsi pravděpodobně nenastavil "bootování", tj. virtuáln…
touchwood 30.04.2013 11:29
touchwood
Myslím, že nastavení bootování v BIOSu tohoto řadiče nebylo´- respektive není - třeba (ono tato volb…
VN 01.05.2013 17:44
VN
Tak jinak: řadič (jeho BIOS) to musí podporovat (a je fuk, zda to má jako volbu, nebo jako "default"… poslední
touchwood 01.05.2013 18:02
touchwood
Kdysi jsem měl v prackách něco podobného,ale mělo to na desce i IDE konektor a tak jsem tak vrazil s…
Karel04 28.04.2013 22:09
Karel04
Taky bych to řešil IDE diskem kdyby to nebyl starý 4GB pomalý hardisk co doma mám.Myslím že ramky po…
alcapone 28.04.2013 22:14
alcapone

Řadič je od Adaptec AIC-7902 Dual-Channel Ultra320 SCSI ale nevím jak vytvořím RAID pole když mám jen jeden disk.....kruci to je situace :((

V BIOSU je nastaveno bootování z toho disku takže nevím proč to nejde

V BIOSe zakladnej dosky by si SCSI disk nemal vidiet, len samotny radic SCSI (na ten nastavit bootovanie)

Radic Adaptec ma svoj vlastny BIOS. Ked spustis PC, tak napred prebehne POST BIOSu dosky a hned sa ukaze BIOS Adaptec a klavesova skratka (ked si dobre pamatam) na konfiguraciu je Ctrl+C.

SCSI disk, ked ma byt bootovaci, musi mat nastavene ID 0 (nula), switchuje sa jumpermy priamo na disku. V BIOSe Adaptecu musi povolene bootovat z daneho disku (a povol aj INIT 13).

Je to uz davno, dufam, ze sa dobre pamatam.

Jo ukazuje se mi tam POST SCSI řaidče ale ta zkratka je CTRL+A ale to je vedlejší.ID0 samozřejmě má a povolení bootovat z toho disku tam je myslím taky.A instalačka Windows ten disk normálně vidí stejně tak BIOS desky kde ho lze nastavit jako primární bootovací zařízení,což už jsem udělal.

ovladače by ale potřeba být neměly, měl by stačit generický ovladač SCSI co je přímo v instalačce Windows, ale samozřejmě se můžu mýlit, už je to cca 5 let, co jsem "trojky" instaloval naposled (na fyzický HW).

Ovladače nejsou potřeba protože Windows disk normálně vidí,zformátují ho a nainstalují se na něj ale prostě nenabootují,nebo hodí již zmiňovanou hlášku :(

On tam jel Linux Mint9 a myslím že aj SUSE ale já bych byl radši za Windows,protože to fakt chci mít jako záložní počítač a na windows jsem zvyklý.

Nechci tady "plevelit", dost možná nejde o týž věc, ale k zmínce "ovladače": Měl jsem relativně obdobný problém, ač se nejednalo přímo o server. Ve starším desktopu mám SSD Intel 320, na který jsem instaloval Windows XP. SSD není napojeno skrze SATA rozhraní na desce (deska disponuje pouze SATA I), ale je vložené v adaptéru s diskovým řadičem (SATA III) Marvell 9128 vloženém v PCI-E x1 slotu. BIOS (Hard Disk Boot Priority) tento disk od počátků vnímal jako zařízení SCSI-0 Intel 320 80 GB. Původní Windows XP SP 2 jsem instaloval upravené přes nLite, doplněné o potřebné ovladače (tzn. včetně těch pro diskový řadič Marvell 9128). Instalace proběhla bez problémů (disk nalezen, nabídka formátu, samotný průběh), ale Windows také nikdy nenajely. Předpokládal jsem chybu v instalačním CD, které bylo vytvořeno skrze nLite. Zkoušel jsem CD vytvořit znovu mnohokrát, a to i na jiném počítači. Nakonec jsem se vrátil k variantě originál CD Windows + připojit disketovou mechaniku a ovladač pro Marvell (z CD k adaptéru) nahrát z diskety během instalace. A jak se ukázalo, problém byl v ovladači pro Marvell 9128. Nahrát z diskety (zkoušel jsem několik disket) šel pouze jeden soubor (knihovna), samotný ovladač pro sata řadič už ne, nastala vždy chyba čtení ("info na řádku xxx"). Nebudu dál popisovat peripetie, jak jsem "ostrouhal" i na stránce výrobce řadiče (také chyba v ovladači). Teprve až se mi podařilo během instalace korektně nahrát z diskety vše potřebné (kombinace různých verzí ovladačů), Windows najely - a dosud najíždějí - bez problémů.

Problém jsi měl v tom, že v BIOSu toho řadiče jsi pravděpodobně nenastavil "bootování", tj. virtuální navěšení disku na adresu 0x80h, ze které pak dojde ke startu OS.

Totéž platí pro tazatele, v BIOSu je třeba povolit bootoání a sledovat, zda se disk opravdu přihlásí s tagem (0x80h).

Myslím, že nastavení bootování v BIOSu tohoto řadiče nebylo´- respektive není - třeba (ono tato volba není ani v nabídce - díval jsem se už při prvotní instalaci disku, pro jistotu i teď; jak jsem mimo jiné dříve pochopil ze zkušeností ostatních uživatelů, bootovat umí takříkajíc "automaticky", a to i z SSD). V BIOSu základní desky (Hard Disk Boot Priority), jak jsem psal výše, bylo vše potřebné samozřejmě nastaveno (SCSI-0 Intel). Vlastně k tomu mému problému ani nemělo (v podstatě) dojít, pokud by během standardní instalace Windows (Windows XP, "Chcete-li nainstalovat jiné ovladače zařízení SCSI nebo RAID, stiskněte F6"; disketa) byl korektně nahrán potřebný - myšleno ne vadný - ovladač (a ten v prvopočátku, jak se ukázalo, nebyl k dispozici).

Tak jinak: řadič (jeho BIOS) to musí podporovat (a je fuk, zda to má jako volbu, nebo jako "default"). Dále v BIOSu zákl. desky je třeba nastavit boot z "addon" karty.

Obecně: je-li problém s ovladači Windows, tak dojde k bootu, a ntldr následně vyhodí BSOD "inaccessible boot device" (protože nedostal při instalaci kernel mode driver pro daný řadič, nebo se tento řadič změnil). Pokud ale nedojde ani k natažení ntldr, tak je problém ještě na úrovni BIOSu, protože BIOS nenatáhne ntldr ze správného úložiště. Tedy problém je BIOS, protože samotná instalace Windows ovladače sice má, ale nikdy nedojde k jejímu bootu.

Kdysi jsem měl v prackách něco podobného,ale mělo to na desce i IDE konektor a tak jsem tak vrazil starý PATA disk 80GB a jel z toho.Ovšem ty RAM je bída,to je tak akorát na Windows a jsou to ECC,které neseženeš nebo jsou drahé.A mělo to asi 5 větráků,takže dost rachot než jsem je povypínal.Moc dlouho jsem to nevydržel provozovat.Kdybych hledal,tak možná ty RAMky nekde najdu,kdyby Ti pomohly.Ale nevím už přesný typ ani velikost,jen pokud bys měl zájem,tak se kouknu.

Taky bych to řešil IDE diskem kdyby to nebyl starý 4GB pomalý hardisk co doma mám.Myslím že ramky potřebovat nebudu protože na tom nehodlám provozovat nic extra maximálně tak jako nouzovka v případě rozbití notebooku.Ale jinak díky.

O kraválu mi něco povídej.Hluk chladiče je extrémní a co se týče toho disku tak to je kapitola sama pro sebe...:D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru