Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak nakupovat komponenty jako podnikatelé?

Ahoj, brácha má živnostenský list mimo dalších i na "nákup zboží za účelem dalšího prodeje" a je plátcem DPH (takže mu stát dph vrátí). A já s pár kamarády potřebujem nové počítače. Takže jsem uvažoval, že bychom nekupovali komponenty za normální ceny v běžných e-shopech, ale že bych přes bráchu nakoupil komponenty z nějakých skladů, kde nakupují podnikatelé co prodávají elektroniku. Kde třeba bere zboží ALZA, ALFA, CZC atd? Prosím osvětlete mi to, kdo do toho vidí. Kde bychom měli ty komponenty nakoupit? Děkuji.

Předmět Autor Datum
No já do toho moc nevidím:-D Ale obecně brácha počítače koupí i s DPH takže tím nic neušetří ale pok…
MM_tank 14.03.2013 10:13
MM_tank
Zřejmě máte namysli velkoobchody, resp. distributory v IT. Ono to není tak jednoduché, jak si myslít…
Kurt 14.03.2013 10:20
Kurt
No jo, brácha si DPH uplatní na vstupe, ale akonáhle niečo predá, bude musieť tú DPH z predaja štátu…
pme 14.03.2013 10:22
pme
www.sws.cz
Navstevnik007 14.03.2013 10:26
Navstevnik007
Děkuji moc všem za rady. Zkusíme nakoupit v tom velkoskladu www.sws.cz. :-)
Thunder 14.03.2013 10:49
Thunder
Trosku brzdi. Eshopy dnes beru skade tade, takze taka Alza moze mat casto nizsiu cenu ako klasicky d… poslední
fleg 14.03.2013 11:12
fleg

No já do toho moc nevidím:-D
Ale obecně brácha počítače koupí i s DPH takže tím nic neušetří ale pokud začaruje- vrazí si to do nákladů, enchá zboží na skladě tak mu teoreticky stát to dph vrátí nebo z části. Záleží kolik na tom živnosťáku točí nesmí to být zase podezřelé.

Ceny na netu už jsou tak nízké že nečekej že mu hned dá někdo nějakou další výraznou slevu. Reálně se bavme o pěti procentech proti nejlevnějším eshopům.

alza a spol to berou buď od takových firem kde se s tvým bráchou s pěti komplama bavit nebudou. respektive možná budou ceny bude mít vyšší.

No jo, brácha si DPH uplatní na vstupe, ale akonáhle niečo predá, bude musieť tú DPH z predaja štátu zaplatiť, bez ohľadu na to či peniaze za predaj dostal, alebo nie...

Čo sa týka e-shopov - treba sa zaregistrovať ako firma a ceny budú nižšie - záleží od konkrétneho e-shopu a jeho podmienok...

Trosku brzdi. Eshopy dnes beru skade tade, takze taka Alza moze mat casto nizsiu cenu ako klasicky distributor. Bohuzial taka je realita. Navyse aj vo velkosklade mas rozdielne ceny, zalezi od obratu a tvojej schopnosti vyjednavat s obchodnikom.
Najvacsi problem vsak vidim v samotnom nakupe na brata. Brat pre vlastnu spotrebu nemoze kupit tolko PC, takze bude to jednoznacne tovar urceny na dalsi predaj. Kedze predaj sa neuskutocni, zostanu mu PC skladom, co bude po case danovakom podozrive a moze dostat kontrolu. PC samozrejme mat nebude a pokuta je na svete.
Ak by PC predal tak je vo finale skodny, pretoze DPH na vystupe bude vyssia ako na vstupe a bracha bue v strate. Ak PC preda pod cena, DPH je sice v minuse, ale opat riskuje danovu kontrolu a pokutu, pretoze sa to moze hodnotit ako danovy unik.
Taketo nieco mozes spravit tak raz za rok s 1-2 PC, vtedy je to nenapadne a navyse min 1PC rocne moze mat brat ako opravneny naklad na firmu, cize ho "nemusi" predat. Vtedy naozaj plati, ze mu stat po case vrati DPH z nakupu a vy sa mozete dohodnut, ze mu zaplatis len cenu bez DPH.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru