Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Archivace dat na flash disk, nevýhody?

Jak je to s kvalitou archivace dat na flash paměť? Co se týče HDD, obsahujou mechanické součástky, tudíž jsou nevhodné. Flash paměti mechanické součástky neobsahujou, dočetl jsem se, že mají omezený přepis, což ale při uchování dat není až tak podstatné. Nižší kapacitu a vyšší cenu nepovažuju za mínus, jde mně o to, že mít data na malinkaté flash paměti je nanejvýš pohodlné co se týče uskladnění, přenášení a používání, navíc nepotřebuji datový kabel, jako u externích disků. Všechna data se pohodlně vejdou do kapsy džín, prostě luxus.

V případě CD/DVD nosičů jsem četl, že se data můžou po delší době vypařit, jsou náchylná na světlo, samozřejmě se média můžou poškodit poškrábáním a to už nemluvě o budoucí podpoře mechanik tyto média číst (a taky velikost disků, do kapsy to jen tak lehce nepůjde).

Kingston DataTraveler HyperX 64GB USB 3.0 (http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400 823MD2AO1GE1) - voděodolná, pogumovaná, malá, rychlá, hezká, (drahá).

Co se všechno může datům přihodit, když je úmyslně nestrčím pod vlak? :D (Slyšel jsem například, že může špatná mechanika zničit CD, kamarád říkal, že se mu v mechanice jedno i nějak zlomilo.) Skladovací teploty od -20 do 85 taky nejsou k zahození (uváděno výrobcem).

1. Může se poškodit struktura flash disku v případě, že se bezpečně neodebere hardware? (rok 2012 a uživatelé bezpečně odebírající hardware, jednou to snad bude konečně automaticky...)

2. Když flash disk spadne na zem, co se může stát, můžou se data zničit otřesem, když se smotnému flash disku nic nestane?

3. Vypařujou se z něj taky data? Zhoršuje se časem čtení? (Stejně jako u CD/DVD)

Externí SSD nebo Flash paměť? Anebo něco ještě lepšího? (magnetické pásky NE, HDD NE, CD/DVD pomalu odcházejí)

Co může přinést budoucnost v tomto ohledu? Úplně něco jiného? (předpokládám, že co se týče kompatibility, USB tady budou hodně dlouho...)

Děkuju

Předmět Autor Datum
1) Struktura flasky patrne ne, ale data urcite, pokud je uzivatel debil a neví kdy to má vyndat. Zal…
AZOR 29.04.2012 14:46
AZOR
Toto téma je na internetu dostatečně popsáno- stačí zadat do google. Tady ti asi nikdo nenapíše víc.…
nononot 29.04.2012 14:47
nononot
a nebo u nas: http://pc.poradna.net/q/view/139770-zivotnost-dat- na-usb-flashdisku
AZOR 29.04.2012 14:47
AZOR
1. Může se poškodit struktura flash disku v případě, že se bezpečně neodebere hardware? (rok 2012 a…
MM.. 29.04.2012 14:51
MM..
Děkuju. Jěště k tomu bezpečnému odebírání hw, ono by se to mohlo nastavit tak, že při každé manipul…
archivace 29.04.2012 14:59
archivace
Ono to tak aj nastavene je. Lenze windows je kopa automaticky sa spustacich chujovin na pozadi, a pr…
MM.. 29.04.2012 15:06
MM..
ARCHIVOVAT data na flash médium, které má trvanlivost uchování dat max. 15 let je opravdu nesmysl. K…
touchwood 29.04.2012 15:12
touchwood
nejlevnější, nejživotnější, nejrychlejší, nejautomatizovatelnější a výchovou uživatelů nebo nastaven…
lední brtník 29.04.2012 15:12
lední brtník
:-) nevim, na přetížení a vodotěsnost bych si radeji vsadil u flashek než u HDD, určitě ne ve všech…
AZOR 29.04.2012 15:13
AZOR
je pravda že flashku jsem již opral, zatímco celé pc se mi do pračky ještě narvat nepovedlo - takže…
lední brtník 29.04.2012 15:20
lední brtník
No nejen disky, ale někteří tahaj přímo sebou cosmodisk: http://www.demotivacia.sk/media/demotivator…
AZOR 29.04.2012 15:22
AZOR
Kdyby byla archivace tak jednoducha, jak si predstavujes, tak by firmy zabyvajici se archivaci dat n…
RedMaX 29.04.2012 15:22
RedMaX
Archivácie = dlhodobé uskladnenie dát, 4 roky?, 10 rokov?, 25 rokov?. Flash disky ani na tú najkrat…
Joseph 29.04.2012 16:00
Joseph
voděodolná, pogumovaná, malá, rychlá, hezká, (drahá). Obvykle se média pro archivaci dat také patři…
ms 29.04.2012 16:03
ms
Neznám nespolehlivější médium než flash disk. Škaredě se na to podíváš, projdeš se po umělohmotné po…
mif 29.04.2012 16:12
mif
Ešte drobná poznámka k radioaktivite, kosmickému žiareniu a vplyvu na činnosť elektroniky. Na satel…
Joseph 29.04.2012 16:18
Joseph
Spolahlivost flash disku ohladne archivacie dat je porovnatelna s disketami,flash disk v tomto diske… poslední
audax 29.04.2012 18:22
audax

1) Struktura flasky patrne ne, ale data urcite, pokud je uzivatel debil a neví kdy to má vyndat. Zalezi co jsi ochoten akceptovat za riziko - pokud nesu neco do práce, tak to normálně vyndam a neseru se s tim, pokud je to prezentace diplomové práce dvě hodiny před státnicema, pak vynadváme bezpečně.

2) Nepravděpodobné, data vydrží více než obal disku, pruser jsou však kontakty a fyzicke pripojeni k mediu apod. Elektrony nelze jednoduse mechanicky posunout pádem na zem. Typicky znicis neco co je dulezite pro chod, data se nesmazou.

3) ANO trvanlivost dat je omezena, přicházíme časem o nápoj, že již nebudeme schopni rozlištit stavy o/1. To je prostě fakt. Zatim vede v trvanlivosti platino/bronzova tabulka, hned pod vytesani do kamene - s trvanlivosti dat jsme toho moc nevymysleli

1. Může se poškodit struktura flash disku v případě, že se bezpečně neodebere hardware? (rok 2012 a uživatelé bezpečně odebírající hardware, jednou to snad bude konečně automaticky...)

ano muze. A automaticky to nejde ptz pocitac nevie citat myslienky ze to chce clovek vytrhnut.

2. Když flash disk spadne na zem, co se může stát, můžou se data zničit otřesem, když se smotnému flash disku nic nestane?

Oni tie flash su robene docela robustne takze by sa nemalo stat nic, co sa moze stat ze sa proste rozbije resp. vznikne nejaka trhlina ktora prerusi nejake elektronicke vedenie

3. Vypařujou se z něj taky data? Zhoršuje se časem čtení? (Stejně jako u CD/DVD)

Ne, ale tusim ze po nejakych 10-20rokoch bez napajania flash straca data, ale zavisi od konkretnej technologie (neviem jak su na tom dnesne flash pouzivane v USB apod)

Vseobecne plati
1) je dobre mat zalohu na 2 roznych veciach ktore niekdy nie su pripojene sucasne k PC. Ma to viac roznych dovodov ze preco takto.
2) flash nie su spolahlive ptz sa to chrli masovo a sere na kvalitu len aby to bolo lacne, a druha nevyhoda flash oproti HDD je ze su dost pomale (tie USB).
Ale ked to budes mat na 2 roznych flash a priebezne obe aktualizovat (a preistotu aj porovanavat aj podla obsahu aspon raz za rok) tak by to mala byt spolahliva zaloha.

DVD je nahovno (starne a je extremne pomale), idealne je asi mat USB disk (2,5") kvoli rychlosti a obcas hodit zalohu aj na flash alebo druhy disk.

Ono to tak aj nastavene je. Lenze windows je kopa automaticky sa spustacich chujovin na pozadi, a preto je to nepouzitelny crep, a cim novsi Windows tym horsie, a MS pocet chujovin vo Windows zvysuje exponencialne (kazda nova verzia ma 100nasobok chujovin predchazajucej :D). No tak preto je to problem :)

ARCHIVOVAT data na flash médium, které má trvanlivost uchování dat max. 15 let je opravdu nesmysl. Klasický HDD (nebo magnetické pásky) má zaručenu trvanlivost několik desítek let. Nejlepší v tomto ohledu je magnetooptický zápis (např. DVD-RAM), který netrpí na mechanické otřesy a nevadí mu ani silná magnetická pole.

Kdyby byla archivace tak jednoducha, jak si predstavujes, tak by firmy zabyvajici se archivaci dat nestavely archivacni hardware za miliony korun.
Externi SSD nebo flash pameti nejsou vubec na archivaci vhodne, riziko poskozeni nebo a ztraty dat je prilis velke. Obecne se na archivaci pouzivaji prave ty magneticke pasky, HDD a DVD, pricemz se to uklada alespon na dva druhy medii. Ohledne "vyparovani" dat se pasky protaceji (kopirujou), HDD sjou pripojene v nejakem RAIDovanem poli a CD/DVD se promeruje kvalita a po urcite dobe se to zase prepali na nova media.

V pripade domaciho uzivatele (malo dat) je nejednodussi si koupit uz v diskuzi zmineny 2,5 USB HDD (ne WD) a k tomu si to vypalit na DVDecko, jestli ti original dat zustane na compu na druhem HDD, tak si troufam tvrdit, ze mas 99% pravdepodobnost, ze o data neprijdes.

Archivácie = dlhodobé uskladnenie dát, 4 roky?, 10 rokov?, 25 rokov?.

Flash disky ani na tú najkratšiu dobu, 4 roky.
Navyše nové, vysoko kapacitné, rozumej " hustejšie " Flash disky s MLC technologiou sú ABSOLÚTNE NEVHODN0É pre svoju vysokú náchylnosť pre stratu dát.

Je to prosté, čím jemnejšia štruktúra v polovodičovej mriežke, tým skorej dojde vplyvom prirodzenej radioaktivity a kosmického žiarenia, k narušeniu uložených elektrických potencionálov. Výrobcovia to velice dobre vedia.

Že sa Flash disky masovo užívajú, je o nízkej citlivosti uživateľov na ich nespoľahlivosť. Proste užívatelia akceptujú občasné, " nevysvetliteľné " poškodenie dát na Flash diskoch, nereklamujú to, zvlášt nie, ak na túto vlastnosť Flash diskov upozorňujú všetky odborné materiály.

voděodolná, pogumovaná, malá, rychlá, hezká, (drahá).

Obvykle se média pro archivaci dat také patřičně uchovávají!

1. Jakým kouzelným způsobem zabrání jakýkoliv systém nějakému uživateli vyndat flash disk, když zrovna na něj zapisuje?!
2. To je vtip?!
3. "Vypařují" - el. náboj není věčný...

magnetické pásky NE

Magnetické pásky ANO! Nic lepšího zatím nikdo nevymyslel... Pro domácnosti již naznačené možnosti.

Neznám nespolehlivější médium než flash disk. Škaredě se na to podíváš, projdeš se po umělohmotné podlaze s krámem v kapse, blbě to odhlásíš,... Zálohuj na externí magnetické vrtivé disky, máš-li obolos, zvol páskovou jednotku. Není-li dat moc, pak DVD-RAM.

Ešte drobná poznámka k radioaktivite, kosmickému žiareniu a vplyvu na činnosť elektroniky.

Na satelitoch sa užíva prastará technologia z čias Pentia I pre jej " hrubosť ", teda ešte relatívne nízku citlivosť na občasný zásah časticami, systemy sú zdvojené.

Strategické bombardéry US Air Force, B52, majú životne dôležité systémy, radar, stále v prevedení: elektrónky pre ich odolnosť voči zničeniu radioaktivitou .... :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru