Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak nastavit plynový kotel

Dobrý den,prosím o radu
Bydlím v dvougeneračním domku spolu s prarodiči.Já v patře a prarodiče v přízemí.Máme nový společný kotel zhruba 4 měsíce.
Problém je v tom že já mám stále 13 stupnu v pokojích a dole děda má 25 stupnu,ovladač od kotle má dole v obýváku na zdi.
Řešili jsme to zavoláním plynaře který kotel instaloval.Bohužel jsem nebyl zrovna doma takže to řešil děda.Pan plynař upravil nastavení
a řekl že víc s tím neudělá a že jestli tam bude stále zima je to vina starého baráku.Výborně poradil.Teplota se zvedla o dva stupne na 15.
Vyřešilo by tuto situaci předělaní řídící jednotky ke mně do bytu nebo instalace termohlavic na topení?nebo jiná ekonomicky nenáročná možnost?

Děkuji za radu

Předmět Autor Datum
Odpověď není jednoduchá. Dům za to může moci, jestliže je v patře špatná tepelná izolace (a já si my…
Filuta 13.02.2012 02:36
Filuta
Už samotné přivření radiátorů dole by mělo nahnat víc teplé vody nahoru, není-li pravda?
kejki 13.02.2012 19:08
kejki
Ano prosím, přesně tak. Jestli je však mizerná tepelná izolace stropů (a vsázím boty, že ano), tak t…
Filuta 14.02.2012 00:29
Filuta
Filuta již napsal správně, všude osadit termoventily a termostat na nejstudenější místo.... vyváženo…
milan.cukrar 13.02.2012 20:17
milan.cukrar
...dole předimenzovaná otopná plocha radiátorů, nahoře poddimenzováno.Stává se to velice často, kdy…
Jurin 14.02.2012 14:17
Jurin
Já mám také dvojpatrový barák,a vyřešil jsem to následovně.Na všechna topení jsem umístil termohlavi… poslední
petráček 16.02.2012 01:16
petráček

Odpověď není jednoduchá. Dům za to může moci, jestliže je v patře špatná tepelná izolace (a já si myslím, že ano). Je obvyklé, že v místnostech "uvnitř" je menší tepelná ztráta (teplo nemá kam utéci, jen například jednou stěnou venkovní). U patra bývají nejčastější ztráty málo zaizolovaným stropem (všimněme si v zimě, když taje sníh na střeše, je to špatně). Tak veliký rozdíl teplot dole a nahoře je zcela určitě způsoben špatnou tepelnou izolací patra. V létě udělat pořádně izolace domu. Je to nutnost, nebo se bude vytápět venkovní ulice.

Co však teď s tím? Jaký ovladač kotle má dole děda? Nastavení teploty v místnosti? Určitě by pomohlo ho přendat jinam, obvykle bývá v nejstudenější místnosti (třeba i na chodbě). Tím, že nahoře budeš mít 20°C ale pravděpodobně bude mít děda dole 35°C. Musí si přiškrtit ventily u radiátorů, aby se neuvařil. Termoventily tento postup automatizují. Přemontovat řídící jednotku by neměl být problém, obvykle je připojena dvoulinkou.

...dole předimenzovaná otopná plocha radiátorů, nahoře poddimenzováno.Stává se to velice často, kdy na stávající samotížný systém (přízemí)se provede rozšíření topných rozvodů už s radiátory vyžadující nucený oběh s čerpadlem. Takto nevyvážený systém je třeba vyregulovat termostatickými ventily samozřejmě s osazenými hlavicemi. Prostorový termostat umístit do nejchladnější místnosti, na radiátory v této místnosti se termostatické ventily neosazují.

Já mám také dvojpatrový barák,a vyřešil jsem to následovně.Na všechna topení jsem umístil termohlavice.Termostat co reguluje kotel jsem přesunul do chodby nahoru a všechna spokojenost.Jako termostat jsem zvolil digitální junkers a jsem opravdu spokojený.Vždy je nejlepší vybrat co nejstudenější místo a je po starostech :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru