Avatar uživatele
Tw!st

Jak nastavit uložiště do sítě aby to fungovalo jako server ?

Dobrý den, chtěl bych si jen pro zkoušku vyzkoušet jak by mi doma fungoval server, mám externí disk WD Elements 1TB a připojil jsem ho k routeru ale teď nevím jak ho nastavit abych ho našel v síti protože když dám tento počítač a vlevo dole dám síť tak tam nikde není
Doplňuji:
Aha takže to nebude asi tak jednoduché jak jsem si myslel, ne, nemá žádný OS a pouze jsem ho připojil k routeru přes USB.

Upravil/a: Tw!st

Zajímavá 0 před 3965 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Jak jste ho připojil? Přes co jste ho připojil? Na co jste ho připojil? Kam jste ho připojil? Má disk v sobě nějaký Operační systém který bude vytvářet RAID 0 – 15 a následně jej pomocí rsync nebo SMB zavádět do počítače? Dále máte nastavené IP adresy popřípadě v routeru IP Table?

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
autacek

Předně je třeba najít k routru manuál a ještě lépe k příslušnému firmware, poté jsou dvě možnosti, buď to bude fungovat, nebo budeš muset hledat v příslušných odborných fórech. Vzhledem k Tvým zkušenostem (dle popisu problému žádným), tomu, že to rozchodíš moc nevěřím. Dej vědět jak to dopadlo :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Pepa88

Žádný server nebude… USB které je na routeru umožňuje zpravidla připojit USB tiskárnu (a udělat tak z ní síťově sdílenou tiskárnu), nebo disk a udělat z něj síťový disk (tj. data budou moci číst všechny počítače).
Udělat si server je obávám se nemožné :) Už jen proto, co vlastně server je a dělá :)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

Pepo88: Proč by server nemohl být? Pokud jde připojit tiskárnu, byl by z toho print server, pokud umožňuje připojit USB disk, může z toho být z fleku file server. Server je obecně zařízení, které poskytuje klientům služby a jaké služby to už je jiná kapitola.
Pravděpodobně máš na mysli WWW server, to je ale jen jedna malá skupinka, přestože v současnosti nejviditelnější.

před 3964 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
arygnoc

„Aha takže to nebude asi tak jednoduché jak jsem si myslel, ne, nemá žádný OS a pouze jsem ho připojil k routeru přes USB.“

To nebude nie asi tak jednoduché, ale to bude nemožné.
Server je totiž sieťový počítač poskytujúci služby ostatným užívateľom tejto siete, kdežto HD je proste úložisko dát, pamäťové médium.

Holubica i vzducholoď lietajú, ale vzducholoď vajíčka neznesie.

před 3965 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
autacek

S tím přirovnáním bych nesouhladil, skoro každý router je již dnes malý počítač, většinou s linuxovým jádrem. Jde jen o to mít příslušná práva na konfiguraci, pokud to má vstup na USB, pravděpodobně se připojení nějakých periferií předpokládá.

před 3965 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Souhlasím.
Tw!ste, kdyžtak sem napiš ještě přesný typ. třeba někdo něco zjistí.

před 3965 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Počítače a internet