Avatar uživatele
Delira

Jak naučit koně chodit samostatně na vyjížďky?

S mým pětiletým koníkem už máme za sebou základní výcvik a i pár rodeí, na jízdárně se chová ukázkově. Problém nastane, když si chci vyjet na vyjížďku, pokud s námi jede kobyla a jde první není problém, jakmile ale chci, aby šel první prostě se zasekne. To samé nastane, když jdeme sami, popojde pár metrů, pak se ale zasekne a není síla, která by ho dostala dopředu. Jen kdy sesednu a vedu ho, tak jde, ale jakmile opět nasednu, je to to samé.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? terry, samicek333, fcoop před 4565 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
kapka

Koně si mezi sebou vytváří pouta, někdy hodně silná. Znala jsem dvě sestry klisny, které bez by jedna bez druhé nejraději neudělaly krok. Měla jsem možnost pozorovat polodivoce žijící koně, kteří žili v přirozeně fungujícím stádě, i zde bylo vidět, jak spolu dokáží chodit bok po boku dva jedinci celý den /dva valaši/.
Kdykoli jsem zažila, že se takový problém řešil, tak vpodstatě násilím. Kůň se musel donutit odejít od svého kamaráda nebo od stáda. Nakonec si zvykl a už odcházel klidně, bez donucování. Takže ta metoda v každém případě funguje.
Komu by se to nelíbilo, může zkusit nějakou alternativní nenásilnou metodu, metodu napojení, např. podle Montyho Robertse, udělat ze sebe přirozenou nenásilnou cestou vůdce stáda, kterému bude kůň natolik věřit, že za ním a s ním půjde kamkoliv. Věřím, že fungují obě metody, násilná i nenásilná.
V každém případě Vás chci povzbudit, že jsem viděla i velký paličáky, kteří nakonec pochopili, že občas musí někam i sami a přestalo jim to dělat potíže.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
fcoop

Jako inspirace.....?

http://www.ifau­na.cz/clanek/ko­ne/jak-mit-kone-otazky-a-odpovedi/3042/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek