Avatar uživatele
irij

Jak nejlépe připravit kávu esspreso?

Na čem vlastně (Mimo druhu kávy ) zálaží kvalita.
Doplňuji:
při protékání cíce vody po dobu delší 20. sec se ale tvoří více pěny .Ne?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: irij

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? kropitko, annas, anonym, nnn1 před 4907 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

Záleží hlavně na přípravě

Při připravě kávy typu espreso dochazi v připade spravně namleté kávy a spravného tlaku během prvnich cca 20 sec.(připrava espresa, česky zvaného picollo 20–30 ml) k uvolněni oleju a jinych zdravi prospivajicich latek včetne cca 10% obsahu kofeinu (rozumejte 10% celkoveho kofeinu jenž obsahuje 7g kavy v pace). Avšak v připade, ze necháme přes páku protékat vice vody (tzv. česke espreso ..az 80 ml) dochazi k uvolňovani cca 80% kofeinu a latek jenž nejsou již tolik zdravi prospešne nebo dokonce škodlive.........

Zdroj: http://www.in­stitutkavy.cz/o­tazka-a-odpoved/:pri-priprave-kavy-typu-espreso-dochazi-v-pripade-spravne-namlete-kavy-a-spravneho-tlaku-behem-prvnich-cca-20-sec-priprava-espresa-cesky-zvaneho-picollo-20-30-ml-k-uvolneni-oleju-a-jinych-zdravi-prospivajicich-latek-vcetne-cca-10-obsahu-kofeinu-rozumejte-1

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ReHu

Záleží na kvalitě kávy, kvalitě vody a tlaku při přípravě. Takže i na kvalitním přístroji.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mojitek

Jenom doplnim Hanulku11 -
u spravneho espressa se pěna vytvori ihned,uz pri prvni kapce.Spravne espresso ( cca 3 cl=30ml) by melo natect za cca 12–17 sec jak uz jsem v predeslem prispevku psal-jakmile natece rychleji-neni to dobre.Jakmile natece pozdeji-take to neni dobre.Poznate to tak,ze tece tzv.olejovito-kremova konzistence,chutove dalo by se rict velmi kavovo-cokoladova.Potom tece jiz jen tzv.dřevitá obarvena voda ,ktera nema se spravnou chuti nic spolecneho a uvolnuje se vtsina kofeinu.Jeste bych dodal,ze ceske nazvy jako piccolo atd jsou uplne mimo-je to nesvar ,ktery se bohuzel u nas hojne uziva.Jenom nastinim spravne nazvy pokud jde o espresso :

espresso ristretto – opravdu jen mala porce,jen naprstek kávy-velmi silné

espresso (klasické) – cca 3 cl ,ani ne do pulky maleho salku

espresso lungo – cca 5–7 cl ,asi do 3/4 maleho salku

Do velkeho salku se espresso nepripravuje.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek