Avatar uživatele
zjentek

Jak novostavbu správně připravit na „zelenou fasádu“?

Postavil jsem dřevostavbu. Je to „sendvič“ a vnější stěny jsou teď ve fázi- holá OSB deska. Mám v plánu „zelenou fasádu“, což znamená, že hodlám dům nechat zarůst zelení.
Poradil by někdo, co je v této „fázi“ potřeba udělat dále, než zasadím obrost? Zateplení není nutné, ale klidně tam „něco tenšího“ přidám, když to bude nutné. Jaké přípravy jsou nutné, jsou-li nějaké?
Můj „laický“ plán je takový, že k OSB desce(v rámci mírného zateplení) přidám nějaké tenké, třeba heraklitové desky a na ně pak naházím „nějakou tu“ omítku, pěkně postaru, lopatou a nahrubo, protože pro budoucí „porost“ je žádoucí, aby stěny nebyly precizně hladké, rovné a „ve váze“.
Tak taková je má představa, ale žádný fundovaný postup neznám, jelikož ani na netu něčeho podobného není. Předem děkuji všem, kdož o nějaké nutnosti podobných příprav (pokud jsou) třeba něco vědí a stejně tak i těm, kteří eventuálně poradí, co je vhodné pro „obrost“ dřevostavby.

Zajímavá 0 před 2872 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Odpoveď byla označena jako užitečná

Našel jsem i teoretickou alternativu. Více můžem zkusit probrat i diskuzi pod otázkou. PS: Jsem v tomhle lajk, ale zaujalo mě to. :)

Postup je následující: na nosnou zeď či speciální stěnu je umístěna kovová konstrukce, která slouží jako podklad pro desetimilimetrovou PVC plachtu, na níž jsou připevněny dvě vrstvy třímilimetrové polyamidové zahradnické plstě. Tato plsť napodobuje mech, jenž roste na skalnatých stěnách a slouží jako podpora kořínků mnoha druhů rostlin.

Rostliny pro české vertikální zahrady

Asparagus
Schefflera arboricola
Chamaedorea elegans
Anthurium andreanum
Monstera Philodendron persetum
Scindapsus aureus
Tradescantia zebrina
Pilea cadierei
Ficus
Microsorum diversifolia

Síť trubic přivádějících rostlinám výživu a minerální látky potřebné pro jejich růst je ovládána elektronicky. Polyamidová plsť je napuštěna výživným roztokem a systém pak funguje jako uzavřený okruh: rostliny si vezmou svoji výživu a přebytečná vláha je zachycena vespodu konstrukce v odtokovém kanálu, odkud je uvedena znovu do oběhu.

Zelená stěna patentovaná Blancem se tedy skládá ze tří hlavních částí: z kovového rámu, PVC vrstvy a vrstvy plsti (nasákavý speciální filc). Kovový rám může být zavěšený na stěnu, může stát samostatně či být v souladu s dalšími architektonickými kompozicemi.

Poskytuje kromě jiného i prostor pro vzduchovou mezeru působící jako efektivní tepelný a zvukový izolant. Do kovového rámu se pomocí nýtových spojů uchytí hrubá podložka, která zpevňuje konstrukci a činí ji voděodolnou. Rostliny se instalují na tuto vrstvu jako semínka nebo jako odrostlé rostliny. Celková váha takovéto stěny je podle informací výrobců nižší než 30 kg na m².

Zdroj: http://bydleni­.idnes.cz/ver­tikalni-zahrada-0aw-/architektura­.aspx?c=A110624­_111117_archi­tektura_web

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Pokud uděláš hrubou, tak to bude v pořádku. Přes to bych na hrubou udělal ještě vrstvu fajnové. Pro rostliny je lepší hrubší povrch, nemusíš ji tak hladit, ale ten štuk ti zakryje nerovnosti a prasklinky v hrubé, které tam zákonitě vždy vzniknou, a těmi by mohla pronikat vlhkost do omítky i na desky. Myslím, že se to určitě vyplatí.
Šlo by to i sopučasnými postupy. Lepidlo, perlinka,lepidlo a nanést vrchní silikátovou omítku ať už točenou, nebo škrabanou. Myslím, že ta škrabaná by měla pro rostliny ideální záchytné body.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Dobrý nápad je také nechat si rovnou postavit zelený dům. Já jsem si od http://www.domy-drevostavby-na-klic.cz/ nechal postavit dřevostavbu a žije se v ní opravdu příjemně a nízkonákladově.

0 Nominace Nahlásit