Avatar uživatele
autacek

Jak nízko nad člověkem může přeletět letadlo, aby se mu nic nestalo?

Zajímavá 0 před 2191 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Pokud letí pomalu, nic se nestane. Ale stíhačku letící 1000 km/h bych blíž než 100 m nad hlavou mít nechtěl. Dělají se za ní takové turbulence a rázové vlny, že by tě mohly i zabít.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Záleží jaké letadlo a v jakém režimu letu. Myslím, že prvorepublikový dvojplošník bude OK, pokud o tebe neškrtne. Velké dopravní letadlo už by Tě pravděpodobně mohlo srazit jenom tím, že nad Tebou prolétne (silný vítr – turbulence). Pokud se postavíš za proudový motor dostatečně daleko aby Tě to nespálilo, klidně Tě to odhodí řádově desítky metrů (což už bude hodně nebezpečné). Pokud kolem Tebe v těsné blízkosti prolétne něco nadzvukovou rychlostí, přinejmenším přijdeš o uši. Ale obávám se, že můžeš utrpět i vnitřní zranění jen kvůli té tlakové vlně co Ti vlastně projde tělem (bez záruky)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
xxx3

Odpověď se skrývá v Hellerově románu – Hlava 22 ;)
https://www.y­outube.com/wat­ch?v=LwELqrqsf_o
(jen tak nízko, kam nedosáhne vrtule)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Závisí od rýchlosti lietadla a dĺžky vrtule, alebo plameňu z turbíny od človeka.
Napríklad, bola som neďaleko „T“ na pristávacej dráhe (to sa nesmie! tak som si svoje potom aj vypočula od súdruhov VB) keď v Prahe pristávalo nadzvukové TU144 na ceste na Parížsku leteckú výstavu. Už letel pomaly, ako sa hovorí, krokom, ale účes mi rozstrapatil… Ale tie detaily trupu, lesklé kovové švíky a rev motorov… na ten zážitok nezabudnem do dnes. Dobrá rada: Vyhýbajte sa pozretiu na letiace lietadlo v malej výške zo zeme pod ním. Radšej tak ďaleko, aby ste videli zboku aj pilota v kabíne.

Dodatok
kniha Hlava XXII – smrť fotografa Hladného Joea vrtulou bombardéru, bol to desivý moment nielen v knihe, ale aj vo filme, no v divadelnej hre to autor scenára radšej vynechal (pre nedostatok hercov… ako sa tradovalo pri skúšaní tejto inscenácie.)

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Klaproth

Na výšce přeletu nezáleží. Enola Gay přeletěla nad lidmi ve výšce 9600 m.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mzm

Záleží na rychlosti, velikosti a typu. Tuhle mi RC-čko učesalo … pleš… a nic se mi nestalo. (měl jsem čepici a vypnutý motor)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
mzm

Klaproth: akorát z Enola Gay cosik vypadlo…

před 2190 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek