Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Asembler po X86 - literatura

Zdravím. Čeká mě na VŠ předmět Asemblery. Podle popisu budeme vytvářet programy pro procesor Intel 80386 a vyšší. Začínám prakticky od nuly. Co si pamatuji ze střední jsou převody mezi číselnými soustavami a nějaké základní logické operace. Pak jsem chvíli programoval v céčku, ale to mi tu bude k ničemu. Tady je doporučená literatura:

Referenční:

The Netwide Assembler: NASM, Quick reference Guide, 1999
The Pentium Processor Family Developer's Manual, Intel Corp., 1995
Intel Architecture Software Developer's Manual, Intel Corp., 1997

Studijní:

Marek, R.: Assembler pro PC - učíme se programovat v jazyce
Carter, P.: Assembly language tutorial

Nejspíš to vidím na toho R. Marka, už jsem si knihu procházel a zdá se to být srozumitelně popsané. Měl by někdo ještě nějaký tip na literaturu, případně web. stránky? Díky.

Předmět Autor Datum
Intel Software Developer's Manual (vol3 tusim) posledna kapitola mas kompletnu instrukcnu sadu staic…
MM.. 17.09.2012 15:40
MM..
Ano bude to NASM. Díky. P.S. Samozřejmě budu chodit na přednášky, jen bych to chtěl včas podchytit.
Niko Bellic 17.09.2012 15:41
Niko Bellic
vseobecne potrebne znalosti zavisia od toho co chcete robit, ono totiz nejde ani tak o syntax ale o…
MM.. 17.09.2012 15:48
MM..
Proč ? Napr. videl jsem rídicí jednotku výtahú, skvele funguje na nejaké prúmyslové stavebnici, srdc…
Joseph 17.09.2012 16:00
Joseph
do vytahu sa dava uC so spotrebou 0,1W a ne 286 s milion NUTNYMI komponentami okolo s celkovou spotr…
MM.. 17.09.2012 16:04
MM..
Tak neviem, jaký pako u fi. OTIS to povolil/dohodol ? No je isté, že tak učinili určite na milionoch… poslední
Joseph 17.09.2012 17:44
Joseph

Intel Software Developer's Manual (vol3 tusim) posledna kapitola mas kompletnu instrukcnu sadu staic si to prejst od vrchu po spodok. A niekde na zaciatku si pozret mozne sposoby adresovania. IMHO nic viac nepotrebujes.

Co sa tyka syntaxe assembleru zavisi od toho jaky assembler budete pouzivat. AK nasm tak gogle nasm reference guide

P.S. a nechapem co sa plasis ked ste este ani nezacali, chod na prednasky a viac nepotrebujes (jedine ak by ta to zaujimalo osobne, co dost pochybujem ptz ti chyba HW background).

vseobecne potrebne znalosti zavisia od toho co chcete robit, ono totiz nejde ani tak o syntax ale o znalost HW a vstupu/vystupu a celkovo HW architektury daneho stroja (plus OS architektury), a v assembleri volat WinAPI je dost odrzku :) (mozne to ale je) T.j. nechapem co budete robit ale bude to pravdepodobne uplne z praxe odtrhnuta chujovina, takze si proste nastuduj to co budu prednasat a to ti bude IMHO stacit.

Proč ? Napr. videl jsem rídicí jednotku výtahú, skvele funguje na nejaké prúmyslové stavebnici, srdcem je 286 a milión portú ....
Nikdo nespechá toto modernizovat, nikdo to nepotrebuje modernizovat. Výtahy plní jeden a ten samí úkol desetiletí, žádne další funkce nejsou potrebné. Software je za ta léta odladený, otestovaný, technici vyškolení, možno občas drobná aktualizace ... jak to už býva.
V prúmyslú je podobných systému kopec.

Verejnost žije ve velikém omylu, domníva se, že procesory jsou pro jejich zábavu. Mýli se, určite víc jak 90% vyrobených CPU skončí v prúmyslu ...

do vytahu sa dava uC so spotrebou 0,1W a ne 286 s milion NUTNYMI komponentami okolo s celkovou spotrebou 200W (a ked ho tam nejaky pako dal tak OK, je to jeho problem)
P.S. keby sa ucili asm nejakeho uC tak nepoviem ani slovo. Inac asm x86 sa na vyskach uci prave kvoli tomu ak by niekto sa dostal do vyvoja nejakych driverov k HW apod, ale na skole sa ucia len zaklady ktore su bez daneho specialneho HW a dokonalej znalosti o nom prakticky nanic. V praxi nejde o asm ale o znalost daneho HW, ktory chcem obsluhovat, a daneho OS v ktorom sa zrovna nachadzam. A to su ine kvanta (1000 stranove specifikacie, referencie, atd, a minimalne sto)
pochopit co robi mov a shl zvladne aj male dieta za pol hodky

Tak neviem, jaký pako u fi. OTIS to povolil/dohodol ? No je isté, že tak učinili určite na milionoch vyťahov po celom svete. Zrejme tým uC so spotrebou 0,1W, nedoverujú. Asi pre nich moc subtilna technologia.
V letectve, myslím, majú podobný prístup k technologickému zmenšovaniu, pre niektoré ich systémy, moc jemná technologia, je už nevhodná pre vyššie riziko zlyhania.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru