Avatar uživatele
Smackdown

Jak odnaučit mozek, aby připomínal myšlenkově staré špatné zkušenosti?

Nebo to má málo % lidí?

Zajímavá 0 před 2418 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Mozek nemůže sám sebe něco odnaučit, je takový, jaký je. Pokud jde o špatné vzpomínky, nevěřím tomu, že se zapomínají líp. Prostě jsou uloženy do dlouhodobé paměti a nelze jen tak zmáčknout tlačítko delete. Některé jsou u mně zaryté i padesát let. Každá vzpomínka ale má svou cenu a význam, i když je nepříjemná. Varuje: nedělej to, dej si majzla!

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
autacek

Mozek přijímá zkušenosti a těmi se učí. Je lhostejno, jestli to byly zkušenosti dobré, nebo špatné. Též je otázkou, co lze považovat za dobrou a co za špatnou zkušenost. Sáhnout si na rozpálená kamna holou rukou bude špatná, nebo dobrá zkušenost? Pokud se podíváme třeba do emoční roviny, mám-li špatnou zkušenost s cizím etnikem, těžko přesvědčit mozek, že zbytek etnika je určitě jiný, když mozek moc dobře ví, že pokud se styku s tímto etnikem vyhne úplně, chybu neudělá. V jiném případě, pokud uvidíte louži, vyhnete se jí, mimo jiné i proto, že by v jejím místě mohla být ve vozovce větší díra a je úplně jedno, že tomu tak pravděpodobně není.

Pokud Vám jde čistě o špatné vzpomínky, tak ty jde vytěsnit vzpomínkami hezčími, chce to čas, naštěstí je lidský mozek nastaven tak, že to špatné zapomínáme dříve, než to dobré.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kelt

Máš na trhu mnoho knih, existují kurzy a pod, nebo to můžeš zkusit sám. Prostě si naprogramuj mozek na to co chceš a zbav se toho, co nechceš. Zaplať 10 000 a na kurzu to zvládneš za weekend, dej pár stovek a kup si knihu, nebo 50 dní používej autosugesci.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Jak píše Kepler, každá vzpomínka/zkušenost má svou
cenu a žádná se neuložila jen tak. Zkuste se na ně dívat
jako na jakýsi způsob sebeobrany.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

No tak jedině žít tak, aby si mozek pamatoval jenom to hezký, ale je to dřina!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
mzm

Jak bylo řečeno v jedné PC hře: „Nesnaž se své problémy utopit v alkoholu. Daleko lepší je problémy řešit drogami.“ :)

před 2418 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek