Avatar uživatele
pusinka50

Asi jsem pitomá, ale vysvětlí mi někdo, jak může být vyrobeno 100 g loveckého salámu ze 139 g masa?

https://www.ku­pi.cz/letak/pen­ny-market-letak-330?page=3
Možná budete muset zalistovat, je to třetí stránka v letáku. Lovecký salám 500 g.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, briketka10 před 2662 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Je to snadné. Kvalitní uzenina má při výrobě více masa, než finální výrobek. Maso má vysoký obsah vody. Část této vody se při výrobě /uzení/ vypaří.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Mc Merkurion

… naprosto normálně: řízek má v syrovém stavu taky větší hmotnost … zde je ztráta masa uzením a sušením > horší by to bylo obráceně, to je pak dohnaný chemií … jestli jsi někdy pekla maso, tak asi víš, že se speče …

… jen doplnění: je to tak nařízeno, tudíž to není žádné ŠIDÍTKO: „U trvanlivých výrobků nelze uvést obsah masa výše uvedeným postupem (tzn % použitého masa v době výroby), protože během zrání a sušení výrobku se ztrácí značný podíl vody (množství složek v době výroby je vyšší než váha hotového výrobku). Proto se u těchto výrobků uvádí množství masa použitého na 100 g výrobku (např. na 100 g výrobku bylo použito 134 g masa).“ zdroj: ministerstvo zemědělství, http://www.bez­pecnostpotravin­.cz/az/termin/92414­.aspx

Upravil/a: Mc Merkurion

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Odpoveď byla označena jako užitečná

Rozumím tomu tak, že z masa odstraní polovinu tuku (třeba z bůčku, nebo loje hovězího předního) a tak ho vlastně zušlechtí. Taky se syrové maso při tepelném zpracování ochudí o vodu. Rozhodně to ale nevypovídá o obsahu masa v uzenině. Jenom nová obchodní finta, která předpokládá, že co Čech, to blbec.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?pusinka50 Nahlásit

Avatar uživatele
Tw!st

Salám když se vysuší, vypaří se z něj veškerá voda, tím pádem ztratí na hmotnosti.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
da ny

Proč tak silné výrazivo? 🙂 To není pitomost, jen nevědomost…

Podle těchto údajů se několik let řídím během nákupu nejen salámů, ale hlavně marmelád, kečupu, rajčatového pyré, rybích konzerv aj., nebo jediné vepřové konzervy, kterou koupím tak 5× do roka.
Takové informace jsou na výrobcích pár let…, hlavně na marmeládách. kečupech apod. Lze podle toho snadněji poznat kvalitu výrobku ;).
Mám doma povidl, na 100g bylo použuto 170g ovoce… Na trhu jsou i marmelády se 40 g ovoce :(. A to může být člověk rád, že jsou v jahodovém džemu alespoň jablka…
Salámy jsou i horší (120 – 110g masa, šunkové mají i mnohem měně, debrecínka mívá tak 60 – 70 % masa.)
„Pokud se tedy setkáme s údajem, že výrobek obsahuje třeba sto třicet procent masa, v praxi to znamená, že na sto gramů takového výrobku bylo použito sto třicet gramů masné suroviny.“

Čtěte více na: http://www.vi­talia.cz/clan­ky/jak-muze-byt-v-uzenine-150-masa/#ixzz4SkXhYwtt

http://syry-z-francie4.webno­de.cz/products/man­darinkova-marmelada/

před 2662 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
pusinka50

da ny: děkuji ti za celkové vysvětlení. Koukám, že jsem značně nevědomá. Ale je to hlavně tím, že nekupuji žádné konzervy, kečupy, marmelády… a salámy kupuji jen příležitostně. U šunkového salámu a šunky se dívám na obsah masa. Příležitostně až poslední dobou jsem koupila lovecký salám nebo paprikáš, ale nenapadlo mě se podívat na množství obsahu masa, jsem tedy zas o něco chytřejší:-)

před 2662 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
da ny

Já to pro některé členy rodiny musím občas koupit ;)
Letos mám štěstí, byla jsem podarována domácími džemy (alespoň na linecké) a sirupem.
Uzeniny nejím, vařím z masa a se šunkou to máme stejně.
Tatínek (80) by bez klobásy nedal ani ránu, salám mu kupuji fermentovaný a marmelády si sem tam namaže na chléb s máslem (já někdy také)..
Snažím se v obchodech vybrat to kvalitnější zboží…

před 2662 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
pusinka50

Děkuji za všechny odpovědi.:-) Kepler: ano, souhlasím s tebou. Vypadá to na pohled úžasně, neošizeně. Ale kolik opravdu masa a co všechno ostatního je tam ve skutečnosti? Dávám ti nominaci, neb si myslím, že to je šidítko pro spotřebitele.

před 2662 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek