Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Jak odstranit přilepený filc ze starého lina

Prosím o radu jak strhnout staré linoleum z podlahy. Lino má na spodní straně filc,který nám zůśtává přilepený na podlaze.Snažím se ho i se starým lepidlem odsekávat špachtlí,ale je to úmorná a nekonečná práce. Existuje nějaký způsob jak ten filc odstranit jednoduším a hlavně rychlejšim způsobem???

4 roky staré téma - zamykám. (Kurt)

Předmět Autor Datum
A podklad je jaký? Beton? Možná zkusit opálit plynovým hořákem nebo rozleptat ředidlem a pak zkusit…
host 08.02.2009 14:40
host
Podklad je beton. Skoro 5 hodin jsme ve dvou zkoušeli různé způsoby: ředidlo-to docela šlo,ale netrv…
ČENDA 08.02.2009 18:18
ČENDA
Dobrý den, chci upozornit všechny, kdo v panelákových bytech nahrazují svépomocí a neprofesionálně l…
paja46 26.10.2009 15:37
paja46
Dělal jsem to doma třikrát. Prvně jsem lino serval a pak zbytby toho bílého svinstva seřezával ostrý…
sHpy00n 08.02.2009 17:08
sHpy00n
Děkuju za radu. S tou pernetrací a válcem je super nápad. V tom prostoru co jsme dnes dělali a ještě…
ČENDA 08.02.2009 18:56
ČENDA
Už jsem tím taky prošel http://kutilska.poradna.net/q/view/3254-jak-strhno ut-stare-linoleum? a ješt…
JoDiK 09.02.2009 14:42
JoDiK
Tak jsem se do toho taky pustil, na chodbě, cca 12m2. Je to práce pro vraha. Po různych pokusech, je…
vasek 25.02.2009 07:26
vasek
Voda prolít nechat hoďku a utrhnete co ne tak doděláte škrabkou (obr zde nebrat drahá, Bauhaus 30kč…
s-lopo 04.07.2013 13:48
s-lopo
To je opravdu rada k věci. Myslím, že po 4,5 letech to tazatel sundal i kdyby to dloubal nehtama.:-D poslední
ladaadal 04.07.2013 13:51
ladaadal

Podklad je beton. Skoro 5 hodin jsme ve dvou zkoušeli různé způsoby: ředidlo-to docela šlo,ale netrvalo by dlouho a sjížděli by jsme jahodovou řeku.., horkovzdušná pistole, benzínovej hořák a k tomu špachtle. Nejlépe se osvědčilo nařezat lino na pruhy. Jeden tahal za lino a druhej podřezaval vysouvacim zalamovacím nožem, ale tím to nekončilo, stejně toho filcu poměrně dost zůstalo na betonu. Takže na řadu nastoupil opět zalamovací nůž.. ...je to fuška, za sebou mam cca 8m a před sebou cca 20m. děkuju za odpověd Čenda

Dobrý den, chci upozornit všechny, kdo v panelákových bytech nahrazují svépomocí a neprofesionálně lino s filcem dlažbou , že si zadělávájí na problém a hlavně zhoršují akustickou pohodu sousedů pod nimi, ale ne jenom jim. Ten filc byla jediná ochrana proti kročejovému hluku. V té době,kdy se tyto domy postavily se do pokojů dal celoplošný koberec a byl celkem klid. Správně položená dlažba by se musela lepit na plovoucí cetris desku a pod ní patřičná izolace. Dále se musí odizolovat od stěn. I pod plovoucí podlahou nestačí pouze mirelon. A opět odizolovat od stěn. V panelákových bytech konstrukční soustavy BANKS je koupelnové jádro betonová krabice položená na izolaci. Tato izolace je vložena mezi dno koupelny a stropní panel. Zabraňuje šíření hluku od napouštěné vany, nebo pračky. Neodborně provedená dlažba okolo koupelny spojí akusticky koupelnu s konstrucí domu a rázem slyšíte pračku i ze sousedního vchodu. Tento narůstající akustický problém je kostivcem ve skříni většiny panelových domů, družstev i společenství vlastníků. Nikdo nevaruje, že dlažby i plovoučky nejsou do paneláků vhodné. Pokud je někdo chce, měl by vše provést podle odborného projektu a nesmí zhoršit akustickou průzvučnost mezi byty. Spíše by ji měl zlepšit. Bude to ale stát dvakrát tolik i více. Také z tohoto důvodu ztrácejí byty v panelových domech svou hodnotu. Zdravím.

Dělal jsem to doma třikrát. Prvně jsem lino serval a pak zbytby toho bílého svinstva seřezával ostrým nožem. Asi týden pohých 7m2. Podruhé jsem vzal kus prahu, provrtal ho a asi po 2cm našrouboval cca 50 vrutů. Tímto ježkem jsem drhl zhruba stejnou plochu 3 odpoledne. Naposledy jsem všechno co zbylo polil penetrací a težkým válcem zaválel co nejvíc k podlaze. Pak jsem celou plochu přelil rychle tvrdoucí stěrkou. Plocha něco kolem 12m2, ráno jsem začal sundavat lino, odpoledne už jsme běhali po vytvrzené stěrce.

Děkuju za radu. S tou pernetrací a válcem je super nápad. V tom prostoru co jsme dnes dělali a ještě není hotovo, bude stát kuchyn, koupelna a toaleta. Jelikož jde o 30let starý panelákový byt, budu muset nanést nivelační stěrku, aby mi ta kuchyn a vše ostatní stálo rovně.. Ale to není největší problém, uprostřed toho prostoru prochází stoupačky s kterýma se nedá hnout, úplně mi to překazilo všechny plány. Asi mi nezbyde nic jiného, než kopírovat tak jak to souduh "vymyslel". ještě jednou děkuju Čenda

Už jsem tím taky prošel http://kutilska.poradna.net/q/view/3254-jak-strhno ut-stare-linoleum? a ještě mě to čeká jednou v kuchyni a chodbě kde bude dlažba. Nevím, jestli jsem nebyl moc náročnej, ale chtěl jsem to mít pod novou podlahou (lino a plovoučka) čistý a rovný, tak jsem ty zbytky filcu osekal sbíječkou. Sousedi nás asi moc rádi mít nebudou, páč mi to trvalo několik dní. Každopádně na několika místech se beton docela drolil, když to podlaháři viděli, lekli se a zas odjeli - musel jsem ty krátery nejdřív zabetonovat.

Tak jsem se do toho taky pustil,
na chodbě, cca 12m2. Je to práce pro vraha. Po různych pokusech, je nejlepsi nařezat to lino na pasy cca 50cm široké, a pak pod něj vrzit dlouhý šroubovák (nebo pajsr) a tím to odervat od podlahy. Takto tam zůstává nejméně filcu.
Pak jsem nasadil na flexku drátěný kotouč 125mm a tem kde zůstaly zbytky jsem to tímto, naprosto bez problému odstranil až na holý beton.
Odtrhávání mě trvalo cca. 6hodin a pak odstranění toho filcu cca. 2 hod.
Podklad je teď krásný hladky, zároveň se tím drátěným kartáčem vyčistily všechny ryhy, spáry, praskliny a hlavně rohy a kolem prahů a stěn.
Nakonec jsem to provázkem přeměřil na rovinnost, na dvou místech byly na panelu cca 3cm vysoké bolule (průmer 30cm), ty jsem zbrousil kotoučem na kameninu.
Pak jsem to už jenom vysál vysavačem a napenetroval. Dnes položím dlažbu.

Zpět do poradny Nahoru