Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak odvrtat šroub?

Poraďte mi, prosím, jak odvrtat starý šroub s rovnou drážkou. Potřebuji odstranit prahy a šroubovákem to už nejde. Šrouby jsou v dřevěném prahu a v betonu je zřejmě hmoždinka. Mám odvrtat jen hlavu nebo celý šroub? Nechci ty prahy poškodit. Omlouvám se za primitivní otázku, ale všechno je jednou poprvé. Děkuji.

Předmět Autor Datum
Mám odvrtat jen hlavu Když odvrtáš hlavu, tak jsi zvítězila, protože pod ní je dřík šroubu v předv…
čumil_old 06.01.2014 17:52
čumil_old
Volil bych řešení navrtat malým kvalitním vrtákem, ...požívám takový,co umí v pohodě vrtat nástrojov…
E250TD 06.01.2014 17:54
E250TD
Doplním: před vrtáním je dobré si střed dírky označit a zároveň mírně prohloubit důlčíkem. Pokud ho…
náhodný 06.01.2014 19:45
náhodný
Děkuji. Vaše odpověď je pro mne zcela dostačující a byla by jistě i pro maturitní komisi. Mám i ten…
kocour Amadeus 06.01.2014 20:00
kocour Amadeus
Někdy se dá u šroubů s větší hlavou a dostatečně dlouhou drážkou (tak asi 8-12 mm) nasadit důlčík ne…
náhodný 06.01.2014 20:11
náhodný
Ale ani s hekáním to většinou moc nejde. Ale jde. :-D Vyzkoušeno!!! poslední
RITCHI 06.01.2014 21:56
RITCHI

Mám odvrtat jen hlavu

Když odvrtáš hlavu, tak jsi zvítězila, protože pod ní je dřík šroubu v předvrtané díře. Čímžto pádem se ten práh dá teoreticky nadzdvihnout a odendat. Bezhlavý šroub lze pak vytočit kombinačkama.
Ovšem v praxi může být dřevo tak fest mezi futry, že to bude boj. Eventuální ožvýkání dírky v prahu se do jisté míry dá překrýt novým šroubem, který se rafinovaně koupí větší a jeho hlava se zapustí do prahu. Např místo šroubu průměru 4mm se převrtá na 6mm a hlava šestky "zlatého vrutu" už má cca centimetr.

Doplním: před vrtáním je dobré si střed dírky označit a zároveň mírně prohloubit důlčíkem. Pokud ho nemáte (doma asi ne, bývá v dílně), tak je možné místo důlčíku použít například tvrdý ocelový nastřelovací hřebík. Nasadit hrotem na střed šroubu a úderem kladívka s ním udělat do středu hlavy vrutu důlek, aby pak při nasazení vrtáku na střed hlavy vrutu a prvním puštění vrtačky hrot vrtáku v drážce necestoval.

Chce to pevnou ruku, vrtačku držet pevně a svisle. Kdyby to nebylo v prahu, odvrtávalo by se to nejlépe stojanovou vrtačkou a vrtaný předmět upnutý do strojního svěráku. Což nejde a musíte to udržet v ruce.

Vrut se odvrtává nejdříve tenčím vrtákem, aby se udělala dírka a pak je možné do ní použít vrták s větším průměrem, otvor zvětšit a pak vrták s průměrem odhadovaného průměru těla vrutu, aby se od něj hlavička vrutu oddělila.

Nepodaří se vám odvrtat vrut po celé délce, ale jak tu už psali předchozí rádci, práh půjde sundat a mezi dveřmi vám zůstanou čnět zbytky vrutů. Pokud to jsou železné vruty ve dřevě, budou zřejmě zrezivělé a doslova přirostlé ke dřevu a tak se budou dost obtížně vytahovat. Někdy pomůže naolejování a neustálé mírné pokusy o pootáčení chycením kleštěmi sikovkami (z boku) nebo vyviklávání.

No držím vám palce. Až budete dávat nové vruty, tak pozinkované, aby nezrezly.

Někdy se dá u šroubů s větší hlavou a dostatečně dlouhou drážkou (tak asi 8-12 mm) nasadit důlčík nebo masivní starý šroubovák nebo křížový sekáč na kraj drážky skoro až k obvodu a pokusit se ťukáním kladiva na důlčík (sekáč, šroubovák) ve směru po obvodu šroubu šroubem podobně jako volantem jednou rukou, pootočit. Ale pokud je šroub pořádně zarostlý nebo sevřený hmoždinkou, tak se to nepovede, jen se hlava šroubu ještě víc ožvejká. Takže asi fakt odvrtat. Přeju pevnou ruku a hodně štěstí.

Někdy pomáhá i nasazení starého masivního šroubováku, který má železo po celé délce až do rukojeti, aby se rukojeť nerozbila kladivem, poklepávání na šroubovák a současná snaha o pootočení šroubem takto poklepávaným šroubovákem. A k tomu různá kouzla: olejování šroubu, stříkání md sprejem, atd... Ale ani s hekáním to většinou moc nejde. A když jde, je to náhoda nebo štěstí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru