Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak opravit Windows XP po chybě aplikace?

Dobrý den!

Stala se mi prapodivná věc. Mám utilitu Windows Worms Doors Cleaner (wwdc), kterou „zavírám“ některé díry v XPéčkách. Po změně nastavení je třeba rebootovat systém. Já jsem restart odložil, protože jsem chtěl ještě nainstalovat na zkoušku AV BitDefender. Ten jsem v pořádku nainstaloval. Po dokončení instalace AV BD potřeboval restart (po stažení AV databáze), tak jsem ho nechal…..alespoň zabiju dvě mouchy jednou ranou-wwdc to potřeboval taky.
Jaké bylo moje překvapení, když po naběhnutí systému a přihlášení k účtu se normálně spustily všechny programy „po spuštění“, ale jakékoli spuštění jiného programu nešlo a vždycky vyskočila tahle hláška:

[http://img231.imageshack.us/img231/7403/chybaio3.th .jpg]

Jinak do složek (Program Files, Document and Settings, Tento počítač apod.) a programů spuštěných po startu jsem se normálně dostal.
Tak jsem nelenil, nabootoval do nouzového režimu a vyházel slavný Bit Defender a WWDC, vyčistil registry a systém od pozůstatků po těchto programech v domění, že to pomůže. Jak jsem ale tušil, bylo to ještě horší. Teď už se do systému nedostanu jinak, než v nouzovém režimu a při jakémkoli pokusu spustit nějaký program se vždycky zjeví ta otravná hláška „wwdc.exe-chyba aplikace“
Naštěstí mám, na druhém fyzickém disku čerstvě nainstalované Windows Vista UE 32bit (C:), s již přenesenými nastaveními a dokumenty z XPéček a ještě k tomu dva dny starý obraz disku s těmi XPéčky vytvořený v Acronis true Image 10CZ- na třetím disku „ZÁLOHY“. Jediné, co mně teda napadá, je formát diskového oddílu D: s tímhle mnou zprzněnými XPéčky a obnovením z té zálohy.

[http://img231.imageshack.us/img231/9905/oddlylj5.th .jpg]

Takže mám tři otázky:
1.Co se vlastně stalo mým milovaným Xpéčkům?
2.Je možné ještě ten systém XP nějak rozchodit?
(Mám ho-teda měl jsem ho- fakt vychytanej…..rychlost, stabilita, desktop a nerad bych o něj přišel).
3.Když udělám kompletní formát D: (abych tam zkusil v Aconisu obnovit ty XP ze
zálohy), nepodrbu nějak bootování do Vist? (Nevím totiž, jak je to v praxi se zápisy boot
sektorů při dvou systémech na dvou discích. Logicky bych řekl, každý systém (disk) má
svůj.)

Všem předem moc díky!
[mod]Změna předmětu, původně: Jak pravit Windows XP po chybě aplikace? (Zarniwúp)[/mod]

Předmět Autor Datum
1. rozdrbal sis je. Nebo ta wwdc utilita 2. těžko říct, záleží na hloubce poškození 3. když instaluj…
L-Core 24.11.2007 16:36
L-Core
Tak už jsem tomu trápení udělal krátký konec. Vzal jsem záložní starý HDD, nainstaloval jsem na něj…
fanynek 25.11.2007 11:40
fanynek
Ano, Vista na disk s XP přidala svůj bootmanažer a začíná se bootovat odtamtud. Pokud tento disk chy…
L-Core 25.11.2007 13:42
L-Core
Díky za objasnění. Tak to jsme na tom podobně. Tušil jsem v tom nějakou nekalost. Ještě, že jsem neu…
fanynek 25.11.2007 14:44
fanynek
Po zrušení XP bude třeba asi nabootovat z DVD Vista a spustit "nějakou tu konzoli"... nevím :-| (Zat…
L-Core 25.11.2007 15:31
L-Core
dualboot vista / xp se tu víckrát řešil, použij vyhledávání vpravo fixmbr + fixboot + boot.ini jsou…
lední brtník 25.11.2007 18:46
lední brtník
Jo. To ještě myslím bude "zážitek"....... přimět Visty, aby si bootovaly ze svýho disku a ten druhý…
fanynek 25.11.2007 19:35
fanynek
Určitě k tomu půjde Visty donutit, z nabootovaného instalačního DVD. Nevím bohužel jak, nikdy jsem t… poslední
L-Core 26.11.2007 09:52
L-Core

1. rozdrbal sis je. Nebo ta wwdc utilita
2. těžko říct, záleží na hloubce poškození
3. když instaluješ nejdříve XP, vytvoří si vlastní bootování na témže disku. Když pak doistaluješ na jiný disk WV, doplní svůj bootmanažer na disk s XPčkama - prvotní bootování probíhá tedy z XPčkového disku a z menu, které se objeví, se teprve rozhoduješ, zda načíst XP nebo WV. Není mi z tvého popisu jasné, cos instaloval dřív. Dodrbané bootování se dá opravit (fixboot, fixmbr...) - podrobnosti ale z hlavy neznám :-/

Tak už jsem tomu trápení udělal krátký konec. Vzal jsem záložní starý HDD, nainstaloval jsem na něj čistou instalaci Win XP s Acronis True Image (ATI), odpojil HDD s Vistama a obnovil jsem obraz disku s Windows XP ze zálohy (další HDD-zálohy). A šlape to zas jak hodinky.

P.S: Ptáte se, proč jsem tohle neudělal přímo z Windows Vista, kde mám taky ATI nainstalovaný? .….No protože to z nějakého důvodu nefungovalo.
Nebo proč jsem nepoužil v konzoli pro zotavení FIXBOOT, nebo FIXMBR? Protože kdybych obnovil boot sektor, nebo MBR toho disku s Xpéčkama „čistým“ Xpéčkovým záznamem, tak už bych s největší pravděpodobností nespustil Visty na druhém disku.
Zatím to dost nechápu, ale vypadá to, že boot sektor Win XP si Visty „upravily“ a používají ho pro zavedení sama sebe. Utvrzuje mně v tom i to, že když odpojím všechny HDD a nechám tam jen ten s Vistama, tak na začátku boot. sekvence mi to napíše NTLDR NENALEZEN a naopak, když tam mám jenom disk s XP, tak se zobrazuje i obrazovka pro volbu, který OS chci spustit.
Jestli někdo ví a vysvětlí mi přesně, jak to funguje, budu moc rád. A díky všem za snahu pomoct.

Ano, Vista na disk s XP přidala svůj bootmanažer a začíná se bootovat odtamtud. Pokud tento disk chybí, Vista nelze (bez úprav) nabootovat. Pro tyto účely si vytvořila v rootu (na disku s XP) i adresář "Boot" s bootmanažerem a nastavením pořadí bootování. Teprve po výběru (načtení informací z bootmanažeru na disku s XP) se rozhoduje, z které particie se bude pokračovat; zda z disku s XP nebo s Vistama.

------
Já mám taky dualboot XP+Vista a taky používám ATI. Abych předešel "ztrátě obojího bootování" při nutnosti reinstalace XP nebo Vista, mám několik ATI-mirrorů, vytvářených při instalaci obou systémů:

- holé XP (plná instalace vč. ovladačů a dostupných windowsupdate záplat)
...následovala instalace WVista...
- XP s visťáckým bootmanažerem
- holé WV s ovladači a aktualizacema
...následně občas udělám další ATI-mirrory, dočasné před windowsupdate a trvalé (pro úsporu místa občas inkrementální) po nějakém zásadnějším zásahu do sw.

Případnou reinstalaci bych pak nedělal klasicky, ale několikaminutovou ATI obnovou - podle potřeby ze zdrojů různého stáří (míry softwarové nainstalovanosti).

Tímto jsem se elegantně vyhnul potřebám různých konzol pro zotavení, fixbootů a podobně... (čemuž moc nerozumím a nemám to naštudováno). Obnova z mirrorů je pro mě rychlejší a pohodlnější.

Díky za objasnění. Tak to jsme na tom podobně. Tušil jsem v tom nějakou nekalost. Ještě, že jsem neudělal ten formát. Ale co dělat v případě, že budu chtít jednoho krásného dne úplně zrušit XP a využít toto uvolněné místo na disku jinak? Jak vytvořím Vistám na jejich disku toho bootmanažera?
P.S.Ještě jak jsi se ptal.....tak Xpa byly první na jednom HDD a Visty přišly na druhý disk později.

dualboot vista / xp se tu víckrát řešil, použij vyhledávání vpravo
fixmbr + fixboot + boot.ini jsou nástroje win2k/xp, vista už to má zas jinak, oprava pomocí: bcdedit /?
minimálně doporučuju systémové soubory z kořene disku, který chceš mazat, kopnout i na druhý disk (samozřejmě bez swapu a dalších blbostí)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru