| | je salmonela z celého syrového vejce nebo jenom z bílku neboze žloutku?Vyjádření odborníka:Vzhledem k riziku salmonelóz se musíme chovat při konzumaci vajec opatrně. Jak se dostane salmonela do slepičích vajec? Při omývání vajec se může narušit mastný povlak na povrchu vejce a skrz skořápku mohou vniknout škodlivé mikroorganismy. Jejich postup ze zastaví v bílku a dál již nepokračuje.Salmonelu nenalezneme ve žloutcích, sázených vejcích ani u vajec do skla. Také vejce uvařená na měkko nejsou rizikem salmonely ohrožena. .Doplňuji: a href"http://www.med.muni.cz/salmonel/salmidx.htm" rel"nofollow" http://www.med.muni.cz/ hellip /a Názory se různí. Jeden zdroj uvádí jen žloutek, další i bílek. Takže těžko říct. :V syrových vejcích může být salmonela na skořápce, v bílku i žloutku. Je třeba konzumovat vejce tepelně ošetřená, v žádném případě se nedoporučuje konzumace syrových vajec nebo žloutku a zejména ne vajec z domácího chovu, kde je salmonel více. a href"http://www.ceskatelevize.czorady/1148499747-sama-doma/209562220600050/chat/1749-ing-mikova-a-ing-tumova/" rel"nofollow" http://www.ceskatelevize.cz/ hellip /a
Další informace
|